KÄSITÖITÄ FARKUISTA – VANHAT FARKUT HYÖTYKÄYTTÖÖN

post thumb
Vinkit
kirjoittanut Päivi/ 08 Jul 2021

KÄSITÖITÄ FARKUISTA – VANHAT FARKUT HYÖTYKÄYTTÖÖN

Moni käsityön harrastaja on tehnyt käsitöitä farkuista. Farkkukangas on kestävää ja ajatonta, se sopii tyyliltään nuorekkaaseen pukeutumiseen ja sisustamiseen. Vanhojen farkkuhousujen, -hameiden ja -takkien käyttö uudestaan on paitsi trendikästä, myös ekologista. Vain viitseliäisyys on rajana siinä, mihin kaikkeen farkkukangas taipuu. Helpoimmillaan voi vain leikata farkkuhousujen kuluneet lahkeet lyhyemmiksi ja taikoa parissa minuutissa sortsit. Viitseliäämpi voi leikata lahkeista uuden vaatteen osat.

MILLAISIA KÄSITÖITÄ FARKUISTA VOI TEHDÄ?

Vanhojen farkkujen lahkeista saa ommeltua vaikkapa pikkutytön hameen tai ostoskassin ruokakaupassa käyntiä varten. Farkkujen yläosista on moni ommellut olkalaukkuja tai kynäpenaaleita. Kuluneita farkkuvaatteita voi myös tuunata ja peittää esimerkiksi puhki kuluneita polvia erilaisilla paikoilla. Pieneksi käyneitä farkkuja voi myös suurentaa esimerkiksi ompelemalla sivusaumoihin jotakin toista kangasta.

Farkuista tehdyt käsityöt kestävät kovaa käyttöä. Niinpä vanhoista farkuista tehty räsymatto kestää vaikkapa eteismattona. Farkkujen leikkaaminen matonkuteiksi on melko työlästä, mutta lopputulos palkitsee. Kangaspuilla voi kutoa farkuista leikatusta kuteesta nuorekkaan räsymaton, kun farkkukuteeseen yhdistää esimerkiksi trikookudetta oman maun mukaan. Lopputuloksena on varmasti uniikki matto, jota ei muualta saa.

FARKKUKANGAS SOPII SISUSTAMISEEN

Kun vanhoista aikuisten farkuista leikkaa lahkeet, saa riittävästi kangasta tyynyihin tai erilaisiin sisustuskoreihin. Jämäkkä farkkukangas sopii vaikkapa sanoma- ja aikakausilehtien säilytyskoriksi, sillä varsinkin kaksinkertaisena se pysyy hyvin muodossaan. Farkkukangas sopii kestävyytensä vuoksi myös huonekalujen verhoiluun, sillä se kestää hankausta ja jatkuvaa käyttöä.