Käsityöt

Käsityöt virkistävät aivoja

Käsityöt virkistävät aivoja

Käsityöt ja askartelu ovat lähellä monen sydäntä, ja ne ovat hyväksi myös aivoille. Käsillä tekeminen pitää nimittäin aivot virkeinä. Käsityöt kehittävät myös lasten mielikuvitusta ja luovuutta. Käsityö messut kokoavat käsitöiden harrastajia ympäri Suomen. Siellä jokainen saa vinkkejä ja ohjeita liittyen erilaisiin tekniikoihin. Käsillä tekeminen pitää yllä kognitiivisia taitoja kaikenikäisillä. Käsillä tekeminen on myös rentouttavaa puuhaa. Se saa ajatukset pois arjesta, sillä käsitöiden parissa keskittyminen kohdistuu täydellisesti käsissä olevaan luomukseen. On jopa tutkittu, että käsitöiden tekeminen ehkäisee stressin aiheuttamia sairauksia ja laskee huomattavasti dementoitumisen riskiä. Käsitöitä voi jopa verrata meditointiin, joka rentouttaa mieltä ja kehoa.

Aina kun ihminen oppii jotakin uutta, alkaa aivoissa syntyä hermoyhteyksiä. Lisäksi vanhat hermoyhteydet vahvistuvat. Tämä selittää sen, miksi käsityöt pienentävät riskiä sairastua dementiaan ja Alzheimeriin. Käsityötä ei siis arvosteta turhaan.

Käsityötä voi tehdä monin tavoin

Käsityö on harrastus, joka soveltuu jokaiselle, ikään ja sukupuoleen katsomatta. Mikäli esimerkiksi neulominen ei suju jäykkien sormien vuoksi, voi käsitöitä tehdä vaikkapa puusta. Puusta valmistetaan käyttöesineitä ja koristeita. Puusta valmistetut käsin tehdyt esineet ovat kestäviä ja ekologisia.

Neuloen saa puolestaan valmistettua monenlaisia vaatteita ja asusteita. Siihen on olemassa useanlaisia tekniikoita, joten neuloen saa valmistettua paljon muutakin kuin villasukkia. Mikäli haluaa tehdä pikkutarkkaa työtä, voi omat valmistuneet käsityönsä koristella kohokuvioimalla tai kirjomalla. Perinteisesti kirjomalla on merkitty ja koristeltu esimerkiksi lakanoita ja pyyhkeitä.

Uutta vanhasta

Uutta vanhasta

Vanhojen vaatteiden ja esineiden uudistaminen on ekologista ja nykyisin myös suuressa suosiossa. Aina ei tarvitse hankkia vanhan tilalle uutta, vaan esimerkiksi vanhasta vaatteesta voi korjata eheän vaatekappaleen. Vanhasta voi luoda mielikuvituksen avulla kokonaan uutta. Esimerkiksi farkut ovat vielä rikkoutumisen jälkeenkin varsin monikäyttöisiä. Farkuista saa ommeltua esimerkiksi laukkuja, koristetyynyliinoja, penaaleita, hiuspantoja ja muuta mukavaa.

Vanhan uudistamisessa vain mielikuvitus on rajana. Myöskään tarvikkeita ei välttämättä tarvita kasapäin. Usein riittää, että omistaa ompelukoneen ja lankaa. Mielikuvituksen avulla vanhasta mekosta syntyy upea uusi paita ja vanhasta matosta voi valmistaa vaikkapa puiden kantamiseen tarkoitetun välineen. Vanhoja pitsejäkään ei kannata heittää pois, sillä niiden avulla syntyy vaatteisiin kauniita yksityiskohtia.

Käsityö messut kokoavat yhteen harrastajat ja ammattilaiset

Käsityö messut ovat tapahtuma, joita järjestetään ympäri vuoden. Ne kokoavat yhteen niin harrastajat kuin ammattilaisetkin. Käsityömessuilla voi nähdä erilaisia käsityönäytöksiä, kilpailuja ja voi päästä osallistumaan erilaisiin työpajoihin. Messuilla alan yritykset esittelevät myös uutuustuotteitaan. Messut ovat siis myös hyvä paikka hankkia uusia tarvikkeita ja materiaaleja käsitöitä varten. Usein messuilla on esillä satojen yritysten tuotteita, joten siellä saa helposti kulumaan päivän, jos toisenkin. Paperinauha suosittelee käsityömessuja jokaiselle aiheesta kiinnostuneelle.

Mikäli haluaa, on myös omat käsityöt mahdollista saada esille käsityömessuilla. Messuilla on esillä myös harrastajien taidonnäytteitä, joita on usein myös mahdollista ostaa. Käsityö messut ovatkin hyvä tilaisuus saada esille omia tuotoksiaan. Lisäksi messuilla voi saada hyvän mielen lisäksi pientä lisätienestiä uusia materiaalihankintoja varten. Kaikkein vilkkain aika messutapahtumille on perinteisesti joulun alla.